Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΩΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

«Σύστημα είναι κάθε σχέση με ισορροπούσες αντίρροπες δυνάμεις που βρίσκονται σε συνεχή λειτουργίαMurray Bowen  

Η οικογένεια είναι το μόνο σύστημα σχέσεων που δεν το επιλέγεις, αλλά σε επιλέγει.

Μπαίνεις, αναγκαστικά, με τη γέννησή σου και αποχωρείς με το θάνατό σου.

Ακόμη και τότε το αποτύπωμά σου ζει μέσα από τους ζώντες συγγενείς, ζει μέσα από τους απογόνους της οικογένειας.

Ούτε τα υιοθετημένα παιδιά εξαιρούνται: κουβαλούν τη διπλή οικογενειακή κληρονομιά των φυσικών τους, όσο και των θετών τους γονιών.

Τα «καλά» και τα «κακά» στοιχεία του χαρακτήρα μας έχουν τις ρίζες τους στις αμέτρητες γενιές των προπατόρων μας. Άμα ψάξουμε θα το διαπιστώσουμε. Μερικές φορές πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο χρόνο.

Η οικογένεια χορεύει έναν αλλόκοτο χορό. Τα μέλη της οικογένειας ενώνονται με αόρατους ιμάντες, είτε το παίρνουμε είδηση, είτε όχι. Με κάθε μας κίνηση παρασέρνουμε και τους άλλους. Σε κάθε μας κίνηση θα νιώσουμε την «αντίσταση» που προβάλλουν οι άλλοι. Αντιστρόφως όταν μετακινούνται οι συγγενείς μας νιώθουμε το τράβηγμά τους και προσπαθούμε να βρούμε μια άλλη θέση ισορροπίας.

Πολύ απλουστευτικά, ο οικογενειακός χορός μοιάζει με τους κυκλικούς χορούς στα πανηγύρια. Ο πρώτος χορευτής επηρεάζει το ρυθμό του τελευταίου και αντιστρόφως. Ο κάθε χορευτής όμως επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το πώς χορεύουν οι κοντινοί του συγχορευτές και πολύ λιγότερο από αυτούς που βρίσκονται μακριά.

Με αυτήν την έννοια δεν υπάρχουν ατομικά προβλήματα ή ατομικές δυσλειτουργίες. Σε κάθε περίπτωση επηρεαζόμαστε από το πώς χορεύουν οι άλλοι. Σε αρκετές περιπτώσεις τα προβλήματα δημιουργούνται από το πώς χορεύουν οι άλλοι.

«Η ανθρώπινη οικογένεια αποτελεί ένα πολυγενεαλογικό, φυσικό, ζων σύστημαη λειτουργία κάθε μέλους του συστήματος επιδρά στη λειτουργία των άλλων κατά τρόπους προβλέψιμουςMurray Bowen

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το:
ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Θεωρία Συστημάτων Οικογένειας (θεωρία Βοwen)